Festival chutí Cetkovic
Při jedné z pravidelných schůzek starostů Mikroregionu Malá Haná se řešilo fotografické téma pro stolní kalendář 2024. Bylo navrženo, že každá z devíti obcí regionu poskytne fotografie a recepturu alespoň šesti různých jídel, která by se mohla vztahovat k dané obci nebo k našemu kraji.
V sobotu 27. května 2023 se v cetkovické obřadní síni sešlo 16 žen a mužů, kteří přinesli na ochutnání 15 různých jídel. Na oválném stole bylo připraveno několik hlavních jídel: směs bůčku a zelí, pikantní kuřecí maso na kari, uzené maso, pikantní krkovice, maso zvané "rošťáci", zapečené bylinkové brambory se smetanou, jogurtové řízečky. Různé byly i přílohy: bramboráčky, kysané zelí, brambory, rýže, domácí sterilované zelí, pikantní okurkové řezy, nakládané hříbečky, čerstvá zelenina. Z dezertů jsme ochutnali: ořechové řezy, šátečky s hruškovou náplní a piškotovou roládu se šlehačkou. Byly připraveny i chuťovky jako: paštika v srnčím hřbetu i jako jednohubky, čerstvé uzené přímo z udírny a marinovaný bůček. Nechyběla ani zeleninová polévka s nočky.
Při prezentaci byla jednotlivá jídla vyfotografována panem starostou a ke každému talíři byla přiložená receptura. Po zdokumentování mohli kuchaři a kuchařky obcházet stůl a ochutnávat, porovnávat, hodnotit. Paní Janková pak všem rozdala papíry, na které se mělo zaznamenat sedm subjektivně nejlepších jídel.
Hlasy se nakonec sečetly a vyhodnotily se nejlepší pokrmy. Děkujeme všem ochotným a odvážným kuchtíkům, kteří překvapili hojnou účastí a snahou splnit nelehký úkol tak, aby se i Cetkovice mohly zapojit do přípravy pěkného kalendáře určeného tradičně do každé rodiny regionu.
Dagmar Partyšová
Více fotografií ZDE.