#
#

Navigace

Výběr jazyka

  • cz
  • en
  • de
Odeslat stránku e-mailem

Obsah

Obecní zabíjačkové hody

Typ: ostatní
Zabíjačka Stejně jako předchozí rok pořádal v sobotu 2. března 2019 Kulturní, školský a sportovní výbor při zastupitelstvu obce ve spolupráci s hasiči zabíjačkové hody.

     Stejně jako předchozí rok pořádal v sobotu 2. března 2019 Kulturní, školský a sportovní výbor při zastupitelstvu obce ve spolupráci s hasiči zabíjačkové hody. Ty předchozí se vždy konaly koncem ledna. Ty letošní byly nově na začátku března těsně před popeleční středou. Důvodem byla velká obsazenost našeho kulturního domu v lednu.

      Výroba samotných zabíjačkových produktů začala již ve středu a trvala až do pozdních pátečních večerních hodin. Po celé tyto dny se škvařilo sádlo, plnily tlačenkové papíry a cpaly a špejlovaly jitrnice a jelítka tak, aby vše bylo hotovo do soboty, kdy se měl uskutečnit samotný prodej. Jen tlačenek bylo vyrobeno 40, jitrnic 345, jelit pak 363. Důležité bylo, že se téměř vše snědlo.

      V samotnou sobotu nedočkaví zájemci o zabíjačkové pochoutky vytvořili již před 14 hodinou frontu a čekali na otevření výdejního okénka. Na plno už od půl dvanácté jely kotle. Ve dvou se vařilo maso, ovar, ledvinky, srdce či játra, které potom Petr Horák servíroval na talířky nebo do přinesených nádob. V dalším kotli byla uvařena tmavá polévka, v našich končinách zvaná též „prdelačka“. Ze čtvrtého kotle pak Radek Najer s Ladislavem Čapkou vydávali bílou polévku.

      Na správné zabíjačce nesmí chybět i prase. To naše viselo na trojnožce a velmi dobře se ho ujal Josef Čapka, který se hned pustil do bourání masa a jeho porcování pro zákazníky.

      Hlavní prodej pak byl v samotném domečku, kde Tomáš Grepl, Svatava Čapková, Marcela Najerová a Drahomíra Vašíčková naplno obsluhovali zákazníky s ostatními zabíjačkovými pochutinami jako jitrnice, jelítka, tlačenka, domácí paštika, škvarky nebo sádlo.

      O dobré pití se pak v předsálí KD postarali Martin a David Letfusovi a Valentin Cojocaru. Ti nepodávali jen pití v podobě točeného piva, svařeného vína či grogu, ale i teplou bílou i tmavou polévku. Nechyběla i malá tombola.

     Veškeré maso pocházelo z jatek z Bořitova a pocházelo z regionálních chovů.

     Na závěr je třeba hlavně poděkovat všem (i těm nejmenovaným), kteří se podíleli na přípravě a průběhu akce. Celou ji pak měl organizačně „na sobě“ Martin Čapka, který si zaslouží uznání. Ve výčtu osob nesmíme zapomenout i na hlavního topiče Filipa Najera. Velké poděkování za výpomoc pak patří Pavlu Tichavskému ze Světlé, který pomohl zajistit suroviny k výrobě a vydatně vedl samotnou výrobu zabíjačkových dobrot.

Doufáme, že všem chutnalo!

                                                                                                                                     Petr Horák

Více fotografi ZDE.

 


Vytvořeno: 13. 3. 2019
Poslední aktualizace: 13. 3. 2019 10:36
Autor: Správce Webu